Help, mijn hond heeft de postbode gebeten! Een hondenbeet of een trap van een losgeslagen paard kan behoorlijk wat schade veroorzaken. Als eigenaar van een dier of wanneer je het dier onder je bewaring hebt (bijvoorbeeld wanneer je oppast op de hond van je buren), ben je volgens artikel 1385 van het Oud Burgerlijk Wetboek automatisch aansprakelijk voor de schade die het dier heeft veroorzaakt. Dit is ook het geval wanneer het dier ontsnapt of verdwaald is.

Aansprakelijkheid voor schade die een dier heeft veroorzaakt

Ben je eigenaar of bewaarder van een dier en heeft dat dier schade veroorzaakt? Dan kan het slachtoffer jou hiervoor aansprakelijk stellen. Indien het slachtoffer een vergoeding claimt voor zijn schade, zal hij wel moeten bewijzen dat hij schade heeft geleden en dat deze schade is ontstaan door een gedraging van jouw dier.

Het is niet noodzakelijk dat de schade werd veroorzaakt door een rechtstreeks contact met het dier. Wanneer bijvoorbeeld een fietser moet uitwijken voor een hond die op hem afgelopen komt en de fietser hierdoor onder een auto belandt, kan de fietser de eigenaar van de hond hiervoor aanspreken.

In bepaalde gevallen kan je je bevrijden van je aansprakelijkheid voor de schade die jouw dier heeft veroorzaakt:

Help, mijn hond heeft de postbode gebeten!

Vreemde oorzaak

Wanneer het slachtoffer er in slaagt om het bewijs te leveren dat zijn schade is veroorzaakt door jouw dier en jou hiervoor aanspreekt, kan je je enkel van jouw fout bevrijden door aan te tonen dat het gebeurde door een vreemde oorzaak.

Wat is een vreemde oorzaak?

  • Een situatie van overmacht
  • Een daad van een derde persoon
  • Een fout van het slachtoffer zelf

Overmacht

Is er sprake van overmacht dan betekent dit dat de gedraging van het dier werkelijk het gevolg is van een abnormale gebeurtenis. Bijvoorbeeld wanneer de bliksem vlak naast een paard dat hierdoor op hol is geslagen en is kunnen ontsnappen.

Daad van een derde persoon

Is er geen sprake van overmacht en is datzelfde paard toch kunnen uitbreken door een omheining die vernield werd door vandalen, kan je aanvoeren dat er jou geen aansprakelijkheid treft omdat de schade door een daad van een derde is ontstaan.

Eigen fout van het slachtoffer

Heeft het slachtoffer het paard waarop je een ritje aan het maken was, ten slotte uitgedaagd, bijvoorbeeld door bepaalde bewegingen naar het paard te maken, dan zal het slachtoffer (deels) zelf verantwoordelijk zijn omdat die zelf een fout heeft begaan.

Uiteraard moet er in elke zaak naar de concrete omstandigheden worden gekeken.

Alleszins, indien je van plan bent om een huisdier aan te schaffen is een familiale verzekering en/of rechtsbijstandsverzekering zeker geen overbodige luxe.

Heeft je dier schade berokkend en word je hiervoor aangesproken of heb je zelf schade geleden en wens je de bewaarder of eigenaar van het dier aansprakelijk te stellen? Heb je een algemene vraag of wens je wat advies? Bel ons gerust even op. Uiteraard is dit gesprek helemaal gratis.

CONTACTEER ONS

Wie zijn we?

+0
jaar ervaring
+0
Dossiers in behandeling
0%
Cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons

Onze cliënten vertellen…

Zeer tevreden!

Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.

Suzanne uit Bilzen

Zeer deskundig, professioneel advies.

Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.

Solange uit Oudsbergen

Professioneel advocatenkantoor

Zeer vlotte behandeling van het dossier, goed advies en duidelijke communicatie.

Steven uit Bilzen

Uitstekende eerste eerste ervaring met het advocantenkantoor

Mijn ervaring was zeer positief. De communicatie verliep vlot en de aanpak duidelijk. De advocaat straalt vertrouwen uit. Niet alleen de zaak zelf, maar ook de grote context werd behandeld.

Piet uit Hoeselt

Zoals het altijd zou moeten!

Zeer goede begeleiding en opvolging van het dossier!

Yvan uit Pelt

Zeer persoonlijk en duidelijke taal

Op advies kwam ik terecht bij meester Vandersanden. Aangezien ik geen ervaring heb met advocaten was dit voor mij even moeilijk. In een persoonlijk gesprek voelde ik meteen de betrokkenheid en uiteindelijk is alles verlopen zoals op voorhand besproken. Ik ben zeer tevreden en kan dit kantoor absoluut aanraden

Michael uit Maasmechelen

Advies nodig?

Contacteer ons