Hoe vul ik een aanrijdingsformulier in na een ongeval?

1.      Blijf kalm en bel indien nodig naar je partner/familielid:

Een ongeval kan heel traumatisch zijn, waardoor het niet altijd even eenvoudig is om je hoofd koel te houden. Bel gerust iemand op onmiddellijk na het ongeval die je kan kalmeren en adviseren op welke wijze je best het aanrijdingsformulier invult.

2.      Zoek getuigen!

Indien er op een later ogenblik betwisting zou bestaan over wie het ongeval heeft veroorzaakt, kan een getuigenverklaring een absolute meerwaarde betekenen. Heeft iemand het ongeval zien gebeuren? Noteer dan zeker hun naam, telefoonnummer en adres op het aanrijdingsformulier en vraag hen of ze bereid zijn om mee te werken op een later tijdstip.

3.      Ben je gewond? Bel zelf of laat iemand anders een ambulance én de politiediensten bellen.

De politie komt niet steeds ter plaatse na een ongeval.Indien er echter sprake is van een ongeval met gekwetsten, komen zij wél ter plaatse. Indien de bijstand van de politiediensten nodig zou zijn, vermeld dan zeker telefonisch dat er kwetsuren zijn ten gevolge van het ongeval. De politiediensten zullen ter plaatse komen en ofwel helpen bij het opstellen van het aanrijdingsformulier, ofwel gaan zij over tot het opmaken van een strafdossier dat nadien kan worden geraadpleegd.

4.      Vul het formulier volledig in

In een aanrijdingsformulier worden een heleboel gegevens gevraagd. Neem dan ook bij het invullen van het formulier je boorddocumenten,groene kaart, inschrijvingsbewijs en rijbewijs erbij. Het nummer van de groene kaart vind je onder puntje 4 (“landcode/code verzekeraar/nummer”). Kijk zeker goed na of alles werd ingevuld en of je de plaats, datum en je handtekening hebt gezet. Heb je je documenten niet bij? Contacteer dan je makelaar.

5.      Kruis niet te snel!

In het aanrijdingsformulier wordt gevraagd om aan de hand van kruisjes de schets te verduidelijken. Wees echter voorzichtig met het aanduiden van kruisjes, zodat hieruit geen eventuele aansprakelijkheid van jou kan worden afgeleid.

  

6.      Practice makes perfect

Vooraleer een schets te tekenen, oefen je eerst best op een kladblad vooraleer deze te tekenen op het aanrijdingsformulier zelf. Kijk ook goed na of de aangegeven straatnamen kloppen op de schets. Ben je niet akkoord met de schets zoals werd getekend door tegenpartij? Neem dan een tweede aanrijdingsformulier en teken hierop de schets die volgens jou van toepassing is.

 

7.      Trek foto’s

Vergeet geen foto’s te trekken onmiddellijk na het ongeval waarop de je de stand van de wagens vastlegt en de schade aan jouw en het andere voertuig. Zijn er bijvoorbeeld remsporen te zien? Trek hier dan ook zeker foto’s van en stuur ze onmiddellijk door naar je makelaar en/of verzekeraar zodat er geen discussie kan bestaan over de datum waarop de foto’s werden getrokken.

Is er toch betwisting over het verkeersongeval tussen de verzekeraars onderling? 
Twijfel niet om ons te contacteren, waarbij wij meestal bijstand kunnen verlenen in het kader van de rechtsbijstandsverzekering. 

VERKEER

‍Ontvang meteen ons gratis deskundig advies!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.