Het kan de beste overkomen. Even geen aandacht voor je snelheidsmeter en plots: flits! Wie heeft er al eens stilgestaan bij hoe zo’n flitspaal eigenlijk werkt? Flitst die altijd? Word je alleen geflitst aan een te hoge snelheid, of ook als je door het rood rijdt? En wat bij oranje?

Flitspalen bestaan in verschillende vormen maar kunnen in twee grote categorieën ingedeeld worden: de snelheidscamera’s en de roodlichtcamera’s. De roodlichtcamera’s staan in een vaste vorm het verkeerslicht te bewaken, terwijl de snelheidscamera’s drie onderscheiden vormen kennen: de vaste flitspaal, de mobiele flitspaal en de superflitser (ook gekend als LIDAR).

De roodlichtcamera

Roodlichtcamera’s staan op een kruispunt, om te betrappen wie er door het rode licht rijdt mààr flitst ook wanneer je de maximum toegelaten snelheid overschrijdt. Wist je dat de roodlichtcamera niet altijd flitst wanneer het verkeerslicht op rood staat? Hij flitst immers pas wanneer het verkeerslicht langer dan één seconde op rood staat. Sta je nog in de file op de volle witte lijn? Ook dan zal de camera niet flitsen wanneer je doorrijdt: je moet minstens 30 km/u rijden alvorens je geflitst zal worden.

Maar hoe weet die roodlichtcamera nu eigenlijk of het rood is? Roodlichtcamera’s werken in principe met twee magnetische lussen in het wegdek, net na de stopstreep. Eén van die lussen controleert de stand van het verkeerslicht bij het voorbijrijden van de stopstreep, de andere lus controleert de snelheid van je voertuig. Wanneer je hier te snel over rijdt of wanneer het licht langer dan één seconde op rood staat, wordt er een verstoring veroorzaakt in dat magnetische veld, waardoor de camera weet dat hij moet flitsen.

De roodlichtcamera kan dus ook op snelheid flitsen! Wanneer het licht op groen staat en jij flitst aan een te hoge snelheid voorbij, zal de roodlichtcamera terugflitsen.

Als je door het oranje rijdt aan een te hoge snelheid heb je trouwens dubbel prijs: je zal dan beboet worden voor het rijden door het oranje én voor overdreven snelheid.

 

De snelheidscamera

Bij snelheidscamera’s is de werking anders. Een vaste flitspaal of een mobiele flitser werkt met het zogenaamde dopplereffect. De flitspaal stuurt geluidsgolven op je voertuig af, die voor ons niet hoorbaar zijn, en meet hoe lang het duurt voordat deze geluidsgolven teruggekaatst worden. Zo weet de computer hoe snel je rijdt. Dit systeem is echter niet foutloos, denk maar aan omstandigheden zoals regen of reflecterende objecten in de nabijheid. Daarom wordt er een correctie of tolerantiemarge gehanteerd.

Bij de superflitser wordt er een andere methode gehanteerd. De superflitser kent ook wel de afkorting LIDAR. Dit staat voor laser imaging detection and ranging. De superflitser gebruikt dus laserstralen, die het apparaat toelaten om veel nauwkeuriger te flitsen ondanks omstandigheden zoals bijvoorbeeld reflecterende objecten in de omgeving.

Laat dit artikel zeker geen inspiratie zijn om uit te testen of deze weetjes kloppen 😉

Is er toch iets niet gelopen zoals gepland? Dan verdedigen we je graag wanneer je voor de politierechter moet verschijnen. Dat is normaal gezien zelfs helemaal gratis!

De meeste mensen met een autoverzekering zijn immers bijkomend verzekerd met een rechtsbijstandsverzekering waardoor onze kosten volledig betaald worden door jouw verzekeraar.

Het enige dat je moet doen, is ons de dagvaarding of pro justitia bezorgen en de gegevens van jouw autoverzekering of verzekeringsmakelaar. Wij doen verder al het nodige!

 

CONTACTEER ONS

Wie zijn we?

+0
jaar ervaring
+0
Dossiers in behandeling
0%
Cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons

Onze cliënten vertellen…

Zeer tevreden!

Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.

Suzanne uit Bilzen

Zeer deskundig, professioneel advies.

Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.

Solange uit Oudsbergen

Professioneel advocatenkantoor

Zeer vlotte behandeling van het dossier, goed advies en duidelijke communicatie.

Steven uit Bilzen

Uitstekende eerste eerste ervaring met het advocantenkantoor

Mijn ervaring was zeer positief. De communicatie verliep vlot en de aanpak duidelijk. De advocaat straalt vertrouwen uit. Niet alleen de zaak zelf, maar ook de grote context werd behandeld.

Piet uit Hoeselt

Zoals het altijd zou moeten!

Zeer goede begeleiding en opvolging van het dossier!

Yvan uit Pelt

Zeer persoonlijk en duidelijke taal

Op advies kwam ik terecht bij meester Vandersanden. Aangezien ik geen ervaring heb met advocaten was dit voor mij even moeilijk. In een persoonlijk gesprek voelde ik meteen de betrokkenheid en uiteindelijk is alles verlopen zoals op voorhand besproken. Ik ben zeer tevreden en kan dit kantoor absoluut aanraden

Michael uit Maasmechelen

Advies nodig?

Contacteer ons