Ik heb een Pro Justitia ontvangen en moet voor de Politierechter verschijnen! Wat nu?

Wat is een Pro Justitia eigenlijk? 

Een Pro Justitia of een dagvaarding Politierechtbank is een officieel document dat wordt uitgereikt door de Procureur des Konings.

Je ontvangt een Pro Justitia of dagvaarding altijd van een gerechtsdeurwaarder. Wanneer je niet thuis bent, laat hij die achter in je brievenbus.

Heb je een Pro Justitia ontvangen? Dan betekent dit dat je moet verschijnen voor de Politierechter omdat men je ervan verdenkt dat je één of meerdere (verkeers)overtredingen hebt begaan.

Vandersanden-sfeerfoto

Wat staat er in een Pro Justitia?

In de Pro Justitia staan het adres van de Politierechtbank en de datum en het uur waarop jij (of je advocaat) op de Politierechtbank moet zijn. 

Ook kan je er de ‘tenlasteleggingen’ in terugvinden. Dit zijn de overtredingen die zijn vastgesteld en waarvoor je wordt gedagvaard. Deze tenlasteleggingen worden omschreven en ook de plaats waar en de datum en het uur waarop ze gepleegd werden staan erin vermeld.

Wat moet ik doen als ik een Pro Justitia heb ontvangen?

Je moet een Pro Justitia altijd ernstig nemen. Daarom mail je die best zo snel mogelijk naar ons door, zodat wij onmiddellijk het strafdossier kunnen opvragen om jouw verweer voor te bereiden en het dossier met jou kunnen bespreken. 

Wij nemen contact op met de politierechtbank en zullen de rechter laten weten dat wij jou zullen verdedigen. De rechter zal dan altijd wachten met het behandelen van jouw zaak totdat wij er zijn. 

Ik wil een gratis advocaat om mij bij te staan!

Wat gebeurt er als ik niets doe met de Pro Justitia?

Weet dat als je geen advocaat hebt en je zelf niet verschijnt, er een vonnis bij verstek zal worden uitgesproken door de rechtbank.

Dat betekent dat de rechtbank een vonnis zal uitspreken ook al ben je afwezig. Heb je het bijvoorbeeld financieel moeilijk of kunnen de feiten betwist worden?

Indien je geen advocaat gelast om naar de zitting te gaan of niet zelf verschijnt, zal de rechtbank géén rekening houden met specifieke of verzachtende omstandigheden die in jouw geval van toepassing kunnen zijn.

Weet ook dat de straf in de meeste gevallen zwaarder zal zijn dan wanneer jouw advocaat op de zitting verschijnt om jou te verdedigen.

Ik wil een gratis* advocaat om mij te verdedigen!

Waarom zou je voor Vandersanden Advocaten kiezen?

+0
jaar ervaring
+0
dossiers behandeld
0%
van ons cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons

  Heb ik recht op een advocaat zonder dat ik ervoor moet betalen?

  Natuurlijk wil je een zo laag mogelijke straf en het liefst betaal je zelfs helemaal niets voor een goede verdediging door een advocaat!
  Goed nieuws: de meeste mensen met een autoverzekering zijn bijkomend verzekerd met een rechtsbijstandsverzekering zodat jouw verzekeraar onze kosten volledig betaalt. Ook de gerechtskosten worden normaal gezien door je verzekeraar betaald! De kans is dus heel groot dat wij jou kunnen bijstaan en verdedigen in de rechtbank en dit voor jou helemaal gratis is!

  Twijfel je toch nog? Stuur ons vrijblijvend je dagvaarding of  Pro Justitia door en dan nemen we onmiddellijk contact met je op om je dossier te bespreken. De keuze is daarna helemaal aan jou of je wilt dat wij naar de rechtbank gaan of je toch liever zelf naar de rechtbank wilt gaan.

   Kan ik de vrijspraak krijgen?

   Om te weten welke verdediging we kunnen voeren zullen wij jouw strafdossier opvragen op de politierechtbank.  Het strafdossier dient als basis voor de behandeling van je zaak: hierin staan bijvoorbeeld de vaststellingen van de politieagenten, het resultaat van de flitscamera als je te snel hebt gereden, de resultaten van een bloedproef als je te veel zou hebben gedronken,… 

   Alle bewijsstukken die tijdens het onderzoek werden verzameld zitten in dit dossier. Het zal ervan afhangen welke stukken dat zijn, maar de kans bestaat dat we de overtredingen in de Pro Justitia kunnen betwisten. 

   Staan er fouten in het strafdossier of is het onderzoek niet verlopen zoals het moest verlopen? Wij kijken dat voor je na en kunnen op basis daarvan zelfs de vrijspraak vragen én krijgen. Is dat niet het geval? Dan kijken we samen hoe we een zo laag mogelijke straf kunnen bekomen, of je eventueel in aanmerking komt om een opschorting te krijgen of bijvoorbeeld om een rijverbod enkel in het weekend op te leggen zodat je tijdens de week nog naar je werk kan.

    Stuur hier jouw Pro Justitia door

    Wat mag ik verwachten als ik mijn Pro Justitia heb doorgestuurd?

    Van zodra we jouw Pro Justitia hebben ontvangen, gaan we razendsnel van start. We kijken de dagvaarding en de tenlasteleggingen na en contacteren je voor een eerste bespreking. Ook bezorgen we je een brochure met een duidelijke informatie over het verloop van de procedure voor de politierechtbank.

    Daarnaast melden we onze tussenkomst aan de politierechtbank en vragen we een kopie van het strafdossier op. Heb je ons last-minute gecontacteerd? Dan doen we ons best om het dossier op voorhand nog in te kijken op de griffie van de politierechtbank.

    We contacteren jouw rechtsbijstandsverzekeraar en vragen na of zij tussenkomen in onze kosten. Na ontvangst van het strafdossier bespreken we de inhoud hiervan met jou en bereiden we samen de strategie voor. Wij informeren je over de straffen die je riskeert en zullen jou vragen om ons bepaalde documenten te bezorgen indien nodig.

    Kom je graag mee naar de zitting of liever niet? De keuze is aan jou. Wij zullen er alleszins zorgen dat je uitstekend verdedigd wordt!

    IK WIL DAT JULLIE MIJ BIJSTAAN!

    Wat doen wij voor jou?

    • Wij melden aan de politierechtbank dat wij jou zullen bijstaan als advocaat

    • We contacteren jouw rechtsbijstandsverzekeraar zodat jij niets aan ons hoeft te betalen

    • We vragen het strafdossier op en bespreken dit met jou

    • Wij bereiden jouw verdediging voor en zullen aan jou vragen om ons bepaalde documenten te bezorgen om jouw verweer te versterken

    • Wij gaan voor jou naar de politierechtbank en zorgen voor een uitstekende verdediging

    • Na ontvangst van het vonnis bellen of mailen we jou om het resultaat te bespreken. Valt het resultaat wat tegen? Dan bekijken we of we in hoger beroep een beter resultaat kunnen behalen

    Twijfel je nog?

    Zeer persoonlijk en duidelijke taal

    Op advies kwam ik terecht bij meester Vandersanden. Aangezien ik geen ervaring heb met advocaten was dit voor mij even moeilijk. In een persoonlijk gesprek voelde ik meteen de betrokkenheid en uiteindelijk is alles verlopen zoals op voorhand besproken. Ik ben zeer tevreden en kan dit kantoor absoluut aanraden

    Michael uit Maasmechelen

    Uitstekende eerste eerste ervaring met het advocantenkantoor

    Mijn ervaring was zeer positief. De communicatie verliep vlot en de aanpak duidelijk. De advocaat straalt vertrouwen uit. Niet alleen de zaak zelf, maar ook de grote context werd behandeld.

    Piet uit Hoeselt

    Professioneel advocatenkantoor

    Zeer vlotte behandeling van het dossier, goed advies en duidelijke communicatie.

    Steven uit Bilzen

    Zoals het altijd zou moeten!

    Zeer goede begeleiding en opvolging van het dossier!

    Yvan uit Pelt
    Lees hier meer reviews

    Wil je graag dat we je bijstaan?

    Contacteer ons