Je werd het slachtoffer van een verkeersongeval of een medische fout? Je werd gedagvaard voor de politierechtbank omdat je te snel hebt gereden of te veel hebt gedronken? Misschien heb je vluchtmisdrijf gepleegd maar was je je hiervan niet helemaal bewust? Hoe vind je nu een goede advocaat om je hierin bij te staan?

Meer dan 10 000 advocaten in Vlaanderen en een 1 000-tal in Limburg. Probeer daar maar eens uit te kiezen…

Wij geven je graag enkele tips waar je op kan letten tijdens je zoektocht naar een goede advocaat en om er eentje te vinden die ook nog eens bij je past! Vaak ga je er immers een lange termijnrelatie mee aan.

Stap 1: de zoektocht naar een goede advocaat!

  • Wat voor een advocaat heb je nodig?

Als je op zoek gaat naar een advocaat om je te helpen bij jouw juridisch probleem, probeer dan eerst eens te achterhalen wat de rechtsmaterie is waarin jouw probleem zich situeert. Je zoekt immers best naar een advocaat die gespecialiseerd is in die materie omdat dat de zaken zijn die hij of zij het vaakst behandelt en hierin gewoonweg beter is dan een advocaat die dat soort zaken maar weinig tegenkomt.

Werd je bijvoorbeeld gedagvaard voor de politierechtbank wegens vluchtmisdrijf of omdat je door het rood hebt gereden? Dan moet je op zoek naar een advocaat die expertise heeft in verkeersrecht. Dat klinkt alvast logisch hè?

Had je een ongeval waarbij je ernstige letselschade hebt geleden? Contacteer dan een advocaat die gespecialiseerd is in aansprakelijkheidsrecht.

Werd je het slachtoffer van een medische fout? Een beperkt aantal advocaten legt zich toe op het medisch recht. Je zorgt dan ook best dat je een advocaat vindt die hierin enige ervaring heeft.

Een probleem met je verzekeraar? Advocaten met expertise in het verzekeringsrecht kunnen je normaal gezien verder helpen.

Ben je niet zeker van de rechtsmaterie? Google je probleem eens! Doe dit gerust letterlijk: ‘ik heb te snel gereden en moet voorkomen voor de politierechtbank’ of ‘Mijn buurman wilt zijn haag niet snoeien’,…

Hoe vind ik een goede advocaat
  • Bekijk de website van de advocaat

In een tweede fase kan je aan de hand van de rechtsmaterie gericht op zoek gaan en zal je heel wat advocaten tegenkomen die daarin gespecialiseerd zijn.

Kijk dan eens of hun website je aanspreekt? Kan je hierop al wat meer info vinden over het advocatenkantoor zelf en hun expertise?

Tegenwoordig posten heel wat advocaten ook blogs op hun website, waarin ze vaak voorkomende problemen beschrijven en mogelijke oplossingen aanbieden. Is dat het geval? Pluspunt, want dan weet je meteen dat hij up to date blijft en de constant veranderende wetgeving opvolgt.

  • Lees reviews

Probeer te weten te komen wat andere cliënten vinden van de advocaat in kwestie. Het krijgen van een persoonlijke referentie zal niet altijd evident zijn omwille van het beroepsgeheim van de advocaat maar tegenwoordig zijn online reviews overal te vinden. Check dus zeker of er reviews of getuigenissen terug te vinden zijn op de website van de advocaat, Google, Facebook,…

Wie zijn we?

+0
jaar ervaring
+0
Dossiers in behandeling
0%
Cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons

Stap 2: hoe kies ik een goede advocaat?

Heb je een selectie kunnen maken en heb je er twee of drie gevonden die aan je verwachtingen lijken te voldoen? Hoe kies je dan welke advocaat geschikt is?

  • Bel de advocaat op

Bel de advocaat op en stel hem of haar telefonisch al enkele vragen.

Pols naar zijn juridische ervaring in soortgelijke zaken en naar het slaagpercentage, durf alvast een eerste advies te vragen en vraag ook naar wie jouw dossier uiteindelijk zal behandelen als je voor hem of haar kiest en hoe je deze advocaat het gemakkelijkste kan bereiken.

Door zo’n kort telefoongesprek krijg je al een eerste indruk en voel je meteen of er al dan niet een ‘klik’ is.

Kreeg je enkel de bediende aan de lijn? Vraag dan of je kan teruggebeld worden! Gebeurt dat niet binnen een redelijke tijd, dan kan je je al meteen vragen gaan stellen bij de communicatie gedurende de rest van het dossier…

Als cliënt heb je het recht om op de hoogte gehouden te worden van alle stappen die gezet worden tijdens een procedure. Dit mag je gerust eisen van je advocaat! Vaak vergeten advocaten immers welke zware impact een juridisch probleem heeft op het leven van hun cliënt.

  • Maak een afspraak

Maak vervolgens een afspraak en bespreek niet alleen het juridisch probleem maar ook het kostenplaatje.

Advocaten vragen een ereloon als vergoeding voor hun intellectuele prestaties en daarnaast ook een vergoeding voor de kosten zoals briefwisseling, kopies, verplaatsingen en telefoon.

Vraag meteen duidelijkheid over de tarieven die zullen gehanteerd worden en leg de afspraken vast in een overeenkomst.

Soms kan je op de website al info terugvinden over deze tarieven maar meestal wordt de vergoedingswijze in het eerste gesprek toegelicht omdat die nogal eens kan verschillen naargelang het type van de zaak.

Wist je trouwens dat je rechtsbijstandsverzekering soms ook tussenkomt in de kosten van een advocaat? Informeer eens bij je verzekeringsmakelaar of je zo’n verzekering hebt en vraag of de advocaat bereid is om de polisvoorwaarden na te kijken.

Hoe vind ik een goede advocaat?
  • Volg je gevoel!

Volg ten slotte je gevoel als er meerdere advocaten zijn die aan je verwachtingen voldoen.

De nodige ervaring en een deftige kennis van de wet en van de rechtspraak is natuurlijk noodzakelijk maar minstens zo belangrijk is het dat je een advocaat vindt waarmee je graag wilt samenwerken en die je op je gemak kan stellen.

Veel succes!

NOG EEN VRAAG VOOR ONS?

Onze cliënten vertellen…

Zeer tevreden!

Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.

Suzanne uit Bilzen

Zeer deskundig, professioneel advies.

Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.

Solange uit Oudsbergen

Professioneel advocatenkantoor

Zeer vlotte behandeling van het dossier, goed advies en duidelijke communicatie.

Steven uit Bilzen

Uitstekende eerste eerste ervaring met het advocantenkantoor

Mijn ervaring was zeer positief. De communicatie verliep vlot en de aanpak duidelijk. De advocaat straalt vertrouwen uit. Niet alleen de zaak zelf, maar ook de grote context werd behandeld.

Piet uit Hoeselt

Zoals het altijd zou moeten!

Zeer goede begeleiding en opvolging van het dossier!

Yvan uit Pelt

Zeer persoonlijk en duidelijke taal

Op advies kwam ik terecht bij meester Vandersanden. Aangezien ik geen ervaring heb met advocaten was dit voor mij even moeilijk. In een persoonlijk gesprek voelde ik meteen de betrokkenheid en uiteindelijk is alles verlopen zoals op voorhand besproken. Ik ben zeer tevreden en kan dit kantoor absoluut aanraden

Michael uit Maasmechelen

Advies nodig?

Contacteer ons