De dure brandstofprijzen zorgen ervoor dat we vaker onze fiets nemen. Goed voor de gezondheid én voor het klimaat, maar hoe zit het precies met de regels voor fietsers in het verkeer? In dit artikel kom je meer te weten over de voorrang en aansprakelijkheid van fietsers.
Welke plaats heeft de fietser op de weg?
Is er geen fietspad aanwezig of is dat niet berijdbaar door werken? Dan mogen fietsers op de rijbaan fietsen, maar moeten ze wel uiterst rechts rijden. Binnen de bebouwde kom is dit anders. Fietsers mogen hier met twee naast mekaar rijden, tenzij de weg te smal is om een tegenligger te kruisen. Met twee naast elkaar mag ook buiten de bebouwde kom, maar dan moeten ze achter elkaar rijden wanneer er achteropkomend verkeer nadert of als de weg te smal is om een tegenligger te kruisen.
In groep
Rijden de fietsers in een groep van 15 tot 50 personen? Dan mogen zij de rijbaan gebruiken, zelfs wanneer er een fietspad is, en mogen ze met twee naast elkaar blijven rijden, op voorwaarde dat de fietsers gegroepeerd blijven. Bij grotere groepen moeten er tevens een volgwagen en twee wegkapiteins aanwezig zijn.
Social distance
In de Wegcode staat bepaald dat je als autobestuurder buiten de bebouwde kom 1,5 meter afstand moet houden wanneer je een fietser of voetganger voorbijrijdt. Binnen de bebouwde kom blijft de te bewaren afstand 1 meter.
Wie heeft er voorrang?
Fietsers moeten zich in principe aan dezelfde voorrangsregels houden dan andere bestuurders: ze moeten voorrang geven aan wie van rechts komt, ze moeten voorrang verlenen wanneer ze een manoeuvre uitvoeren, ze moeten de stopborden en omgekeerde driehoeken respecteren,…
Mààr, er zijn voor fietsers wel twee belangrijke uitzonderingen:
- Wilt een fietser aan het einde van een fietspad de rijbaan oprijden om rechtdoor te rijden, dan heeft de fietser voorrang ten opzichte van de achteropkomende bestuurders op de rijbaan. Wilt de fietser daarentegen het fietspad verlaten om van richting te veranderen, bijvoorbeeld om een hindernis voorbij te rijden, dan moet hij wel voorrang verlenen.
- Rijdt een fietser op een doorlopend fietspad en nadert hij een kruispunt? Dan heeft hij in principe voorrang op de bestuurders die dat fietspad oversteken. Die voorrang geldt ook als de bestuurder zelf van rechts komt ten opzichte van de fietser.
- Opgelet: Verkeerstekens gaan boven verkeersregels. Indien er een verkeersbord B9 staat (de oranje ruit die aangeeft dat je je op een voorrangsweg bevindt), heeft dit bord voorrang op de voorrangsregel voor fietsers op een doorlopend fietspad!
Wist je dat fietsers géén voorrang hebben op oversteekplaatsen voor fietsers, gemarkeerd door witte vierkanten op de weg? Zij mogen zich slechts voorzichtig op deze oversteekplaats begeven en moeten rekening houden met naderende voertuigen.
Een ongeval met een fietser?
Is er een ongeval gebeurd waarbij een motorvoertuig en een fietser betrokken raakten? In dat geval heeft de fietser altijd recht op vergoeding voor zijn schade. Fietsers zijn, net zoals voetgangers of passagiers, zogenaamde ‘zwakke weggebruikers’. Zij worden in de Belgische wetgeving extra beschermd en zullen automatisch een vergoeding krijgen voor hun lichamelijke schade (fysieke en morele schade, medische kosten,…) en kledijschade (maar ook je bril of hoorapparaat). Schade aan de fiets en andere materiële schade behoren hier niet toe.
Dat wilt niet zeggen dat een fietser niet aansprakelijk kan zijn en je als autobestuurder in de kou blijft staan als de fietser het ongeval heeft veroorzaakt. Als dat kan aangetoond worden, zal de fietser (of zijn familiale verzekeraar) de autobestuurder volledig moeten vergoeden voor de schade die hij door het ongeval heeft geleden.
Een goede raad van je advocaat: voorzichtig en correct deelnemen aan het verkeer is nog altijd de beste manier om veilig thuis te komen.
Indien je nog vragen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren!
Onze cliënten vertellen…
Zeer tevreden!
Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.
Zeer deskundig, professioneel advies.
Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.
Professioneel advocatenkantoor
Zeer vlotte behandeling van het dossier, goed advies en duidelijke communicatie.
Uitstekende eerste eerste ervaring met het advocantenkantoor
Mijn ervaring was zeer positief. De communicatie verliep vlot en de aanpak duidelijk. De advocaat straalt vertrouwen uit. Niet alleen de zaak zelf, maar ook de grote context werd behandeld.
Zoals het altijd zou moeten!
Zeer goede begeleiding en opvolging van het dossier!
Zeer persoonlijk en duidelijke taal
Op advies kwam ik terecht bij meester Vandersanden. Aangezien ik geen ervaring heb met advocaten was dit voor mij even moeilijk. In een persoonlijk gesprek voelde ik meteen de betrokkenheid en uiteindelijk is alles verlopen zoals op voorhand besproken. Ik ben zeer tevreden en kan dit kantoor absoluut aanraden