Limburg staat met zijn voeten in het water. 

Het waterpeil staat historisch hoog, en dat naar aanleiding van de extreme regenval van de afgelopen dagen. Helaas zorgt dit natuurlijk voor heel wat wateroverlast, om nog niet te spreken over de vele slachtoffers.

De federale regering heeft dan ook beslist om 20 juli uit te roepen tot een dag van nationale rouw. Niet alleen kelders, maar volledige huizen kwamen onder water te staan, waardoor gezinnen gedwongen werden hun woning te verlaten. Niet alleen gaan onze gedachten uit naar alle slachtoffers en hopen we dat iedereen veilig is, maar zijn we er ook om jullie bij te staan. Heb jij ook schade opgelopen door deze weersomstandigheden? Waterschade wordt gedekt door de brandverzekering, en dus leggen wij jou uit waar je recht op hebt!

Waterschade wordt gedekt door de brandverzekering.
Over ons, onze visie Vandersanden Advocaten
Welke waterschade wordt precies gedekt?

Waterschade wordt gedekt door de brandverzekering. In principe valt alles wat zich in de woning bevindt hieronder. Ook de opruimings- en afbraakkosten worden vergoed, net zoals huisvestingskosten die je moet maken om ruimtes opnieuw bewoonbaar te maken (in de eerste drie maanden na de overstroming).

Let wel op: in beginsel ben je enkel verzekerd voor gevolgschade. Je verzekeraar betaalt dus voor de beschadiging van je parket, maar niet voor de leiding die gesprongen is. Opruimingswerken of kosten voor afbraak worden normaal gezien wel vergoed, net zoals kosten om toekomstige schade te vermijden.

Voor goederen die in je tuin staat ben je ook niet verzekerd, tenzij je dit specifiek hebt laten opnemen in de polis.

Is er ook waterschade die niet wordt gedekt?

Helaas wel. Enkele zaken worden namelijk uitgesloten.

  • Voorwerpen die in je tuin staan, zoals tuinhuisjes, schuurtjes (en de inhoud hiervan), afsluitingen, hagen, je plantjes, je terras, je zwembad, … Het kan wel zijn dat je je hiervoor specifiek hebt laten verzekeren;
  • Gemakkelijk verplaatsbare constructies of constructies die bouwvallig of in afbraak zijn (tenzij deze dienst doen als hoofdverblijfplaats);
  • Waterschade aan je auto (zie hieronder voor meer informatie);
  • De inhoud van je kelder, indien je kelder op minder dan 10 centimeter van de grond is opgesteld (behalve de verwarmings-, water- of elektriciteitsinstallatie, of indien je deze ruimtes gebruikt om te wonen of in te werken).

Om zeker te weten of er wel of niet dekking wordt verleend, lees je dit best even na in je brandpolis.

Wie zijn we?

+0
jaar ervaring
+0
Dossiers in behandeling
0%
Cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons
Wat met overstromingen?

Verzekeringsmaatschappijen maken een onderscheid tussen waterschade en overstromingen. Overstromingen worden namelijk gezien als natuurrampen. Sinds 2007 wordt in de brandverzekering verplicht een dekking tegen natuurrampen opgenomen. Binnen je brandverzekering ben je sindsdien dus ook sowieso verzekerd tegen overstromingen, en dit niet enkel wat betreft de schade, maar ook voor de kosten van de opruiming.

Hoe zit het met je auto?

Je hoeft je geen zorgen te maken indien je een omniumverzekering hebt. De omniumverzekering dekt immers ook eigen geleden schade aan het voertuig terwijl er geen andere partij betrokken was. Je kijkt best wel even na of de geleden schade gedeeltelijk of volledig zal worden vergoed, en of er een vrijstelling in het spel is.

Heb je geen omniumverzekering? Dan moet je een onderscheid maken tussen verschillende mogelijke scenario’s. De gezinswagen valt in principe niet onder de brandverzekering van de woning, waardoor schade ten gevolge van een overstroming aan het voertuig niet wordt gedekt. Schade aan je wagen door een erkende natuurramp wordt echter wél erkend. De vraag is dus of de overstromingen van de afgelopen dagen zullen worden erkend als natuurramp, wat waarschijnlijk het geval zal zijn. De clausule dekking voor natuurrampen vindt dan toepassing, en daardoor zal de wagen wel als inboedel worden beschouwd.

Ook hier is er een ‘maar’: indien je wagen op de openbare weg stond, kan hij niet genieten van de schaderegeling van de brandverzekering van de woning. Je zou dan wel nog aanspraak kunnen maken op een vergoeding van het Rampenfonds.

Wat kan jij doen?

Breng je verzekeraar zo snel mogelijk op de hoogte en houd alle schade nauwkeurig bij. Hierbij kan je denken aan facturen of aankoopbewijzen, waarbij je alles oplijst en zoveel mogelijk foto’s bijbrengt van de schade alsook foto’s van de situatie voordien.

Wat geef je best door aan je verzekeraar?

  • Een precieze omschrijving van de omstandigheden

  • Een overzicht van de voorwerpen die beschadigd werden

  • Bestekken

  • Het aantal uren van het opruimen (en met hoeveel personen)

  • Foto’s, foto’s, foto’s!

Waterschade wordt gedekt door de brandverzekering. Doe dus zo snel mogelijk aangifte bij je verzekering. Betwist jouw verzekeraar jouw aanvraag tot schadeloosstelling? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 089 69 79 89, en per e-mail via info@vandersandenadvocaten.be.

Waterschade wordt gedekt door de brandverzekering. Doe dus zo snel mogelijk aangifte bij je verzekering. Betwist jouw verzekeraar jouw aanvraag tot schadeloosstelling? Aarzel dan niet om ons te contacteren. We zijn telefonisch bereikbaar op het nummer 089 69 79 89, en per e-mail via info@vandersandenadvocaten.be.

Onze cliënten vertellen…

Zeer tevreden!

Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.

Suzanne uit Bilzen

Zeer deskundig, professioneel advies.

Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.

Solange uit Oudsbergen

Advies nodig?

Contacteer ons