Heb je een verkeersovertreding begaan? Heb je al een straf ontvangen van de politierechter of wacht je hier nog op en vraag je je af of een straf voor een verkeersovertreding kan verjaren? Zowel voor het straffen zelf als voor het uitvoeren van de straf bestaan er verjaringstermijnen. Welke termijnen dat zijn, staat bepaald in de wet.
Let op want er is bestaat een verschil tussen de verjaring van de strafvordering en de verjaring van de strafuitvoering.

1 Verjaring van de strafvordering

De verjaring van de strafvordering betekent dat na verloop van een bepaalde termijn, het Openbaar Ministerie niet meer in staat is om u te vervolgen. Hierdoor kan de rechter u niet meer veroordelen voor de verkeersovertreding die u begaan heeft.

Wanneer verjaren de meeste verkeersovertredingen?

Voor de meeste verkeersovertredingen bedraagt de verjaringstermijn 2 jaar. Dat is bijvoorbeeld zo voor de volgende overtredingen:

Uitzonderingen

Zoals bij zo goed als elke wettelijke bepaling in België, zijn er ook hier een aantal uitzonderingen:

Voor volgende overtredingen bedraagt de verjaringstermijn 3 jaar:

heb je een ongeval veroorzaakt met doden of gewonden of heb je gereden zonder een geldige verzekering, dan bedraagt de verjaringstermijn 5 jaar.

Opgelet! De verjaringstermijn kan altijd worden geschorst of gestuit.

rechtbank
advocaat en bediende

Stuiting of schorsing?

De stuiting van de verjaring betekent dat de verjaringstermijn helemaal opnieuw begint te lopen. Dit kan echter maar één keer gebeuren en alleen zolang de oorspronkelijke verjaringstermijn nog niet is verstreken. De verjaringstermijn kan dus maximaal worden verdubbeld.

Een stuiting kan plaatsvinden bij daden van onderzoek en vervolging door de politie of de procureur. Bijvoorbeeld bij het opvragen van je strafregister of wanneer de gerechtsdeurwaarder de dagvaarding betekent.

Een schorsing van de verjaring is een soort van pauze van de verjaringstermijn. De verjaring wordt even onderbroken waarna deze opnieuw verderloopt. Een schorsing kan alleen gebeuren in specifieke gevallen, bijvoorbeeld wanneer je niet komt opdagen in de rechtbank.

2 Verjaring van de straf

Heeft de rechtbank je veroordeeld tot een straf voor de verkeersovertreding die je hebt begaan? Ook dan begint er een verjaringstermijn te lopen. Het Openbaar Ministerie kan dus niet eeuwig wachten met het uitvoeren van de straf.

Ook voor de verjaring van de straf gelden er verschillende termijnen maar de meeste straffen van de politierechter verjaren na 5 jaar.

De straffen die de politierechter het vaakst uitspreekt zijn immers correctionele straffen, hoe gek dat ook klinkt.

Wat is een correctionele straf? Een correctionele straf kan een geldboete zijn van ten minste 26,00 euro (te vermenigvuldigen met de opdeciemen), een gevangenisstraf van minder dan 5 jaar of een werkstraf van minimum 46 uren.

De verjaringstermijn van een correctionele straf is in principe 5 jaar. Indien de uitgesproken straf hoger is dan 3 jaar, is de verjaringstermijn 10 jaar.

Voor bepaalde overtredingen kan de politierechter je veroordelen tot een politiestraf. Die straf verjaart al na 1 jaar.

Een politiestraf kan een geldboete zijn ten bedrage van 1 tot 25 euro (te vermenigvuldigen met de opdeciemen), een gevangenisstraf van 1 dag tot 7 dagen of een werkstraf van 20 tot 45 uren.

In beide gevallen begint de verjaring te lopen op de dag waarop de rechtbank een vonnis in laatste aanleg heeft uitgesproken of op de dag dat er geen hoger beroep meer kan ingesteld worden tegen een vonnis dat de politierechtbank in eerste aanleg heeft uitgesproken.

Is jouw straf verjaard?

Wie zijn we?

+0
jaar ervaring
+0
Dossiers in behandeling
0%
Cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Nulla tellus ante, scelerisque id gravida vitae, placerat non quam. Nam consectetur id tortor ac laoreet. Vivamus vel nunc ac massa porta elementum. Donec at blandit erat. Nunc egestas augue vitae sagittis rutrum. Sed lobortis augue felis, eu rhoncus dolor pharetra non. Praesent maximus tellus non enim hendrerit, at lacinia nibh ullamcorper..

CALL TO ACTION

Lorem

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Onze cliënten vertellen…

Zeer tevreden!

Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.

Suzanne uit Bilzen

Zeer deskundig, professioneel advies.

Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.

Solange uit Oudsbergen

Professioneel advocatenkantoor

Zeer vlotte behandeling van het dossier, goed advies en duidelijke communicatie.

Steven uit Bilzen

Uitstekende eerste eerste ervaring met het advocantenkantoor

Mijn ervaring was zeer positief. De communicatie verliep vlot en de aanpak duidelijk. De advocaat straalt vertrouwen uit. Niet alleen de zaak zelf, maar ook de grote context werd behandeld.

Piet uit Hoeselt

Zoals het altijd zou moeten!

Zeer goede begeleiding en opvolging van het dossier!

Yvan uit Pelt

Zeer persoonlijk en duidelijke taal

Op advies kwam ik terecht bij meester Vandersanden. Aangezien ik geen ervaring heb met advocaten was dit voor mij even moeilijk. In een persoonlijk gesprek voelde ik meteen de betrokkenheid en uiteindelijk is alles verlopen zoals op voorhand besproken. Ik ben zeer tevreden en kan dit kantoor absoluut aanraden

Michael uit Maasmechelen

Advies nodig?

Contacteer ons