Onlangs verscheen er een artikel in Het Belang Van Limburg over ondernemers die plots, een jaar nadat ze verkeersboete hadden betaald, toch een extra minnelijke schikking van € 509 ontvingen. Deze kregen ze omdat ze de identiteit van de betrokken bestuurder niet hadden doorgegeven!

Waar gaat het precies over? Wanneer een voertuig staat ingeschreven op naam van jouw onderneming, heb je de verplichting om bij een verkeersovertreding de identiteit van de onmiskenbare bestuurder op het ogenblik van de overtreding mee te delen. Indien je deze niet kent, moet je de identiteit van de persoon doorgeven die verantwoordelijk is voor het voertuig.

Deze verplichting is niet nieuw. Ook niet nieuw is het gegeven dat de geldboete die tegenover deze inbreuk staat vaak heel wat hoger dan de boete voor de overtreding zelf:

Identiteit bestuurder niet doorgegeven?

Als zaakvoerder van een onderneming riskeer je een gevangenisstraf van 15 dagen tot 6 maanden en/of een geldboete van € 1.600 tot € 32 000 wanneer je de identiteit van de bestuurder niet hebt doorgegeven.

Als rechtspersoon riskeert jouw onderneming een geldboete van minimum € 4 000 tot € 96 000.

Deze straffen worden verdubbeld bij herhaling binnen drie jaar.

De bedoeling van deze wetsbepaling?

De bedoeling van deze wetsbepaling is natuurlijk duidelijk want het is begrijpelijk dat Justitie de verkeersovertreders wilt kunnen identificeren om zogenaamde veelplegers op te sporen.

file verkeer
advocaat met lc

Heeft de ondernemer de vraag om inlichtingen wel ontvangen?

Echter moet er met zekerheid kunnen vastgesteld worden dat de ondernemer in kwestie die vraag om inlichtingen effectief heeft ontvangen.

Een onderneemster was van mening dat dit in haar geval niet zo was. Toch liep zij een veroordeling op door de Nederlandstalige Correctionele rechtbank te Brussel. Ze liet het hier niet zomaar bij en stapte ze naar het Hof van Cassatie. Daar kreeg ze gelijk!

Volgens de correctionele rechtbank die haar veroordeelde mocht men ervan uitgaan dat de onderneemster de vraag om inlichtingen had ontvangen. Zij was volgens de rechter degene die feitelijke elementen moest bijbrengen om te bewijzen dat ze de vraag niet gekregen had.

Het Hof van Cassatie was het daar niet mee eens. Zij oordeelde dat het onterecht is om zomaar te vermoeden dat de onderneemster kennis had van de vraag om inlichtingen, louter omdat de uitnodiging tot onmiddellijke inning met een vraag om inlichtingen aan haar zou zijn verstuurd. Op basis daarvan staat het  immers niet met zekerheid vast dat die vraag om inlichtingen aan de onderneemster zelf werd aangeboden of op haar zetel. Volgens het Hof van Cassatie is dit een schending van artikel 6.2 EVRM en een miskenning van het vermoeden van onschuld!

Besluit

Kort maar bondig: Een verzending per gewone post met de vraag om inlichtingen te verschaffen bewijst niet dat je deze vraag ook effectief hebt ontvangen!

Het is wellicht geen toeval dat Justitie vanaf december 2021 haar voorzorgsmaatregelen heeft genomen. Zij stuurt deze vragen nu meestal per aangetekende post en met een veel prominentere vermelding van de aanmaning.

Heb je een minnelijke schikking, een Pro Justitia of dagvaarding ontvangen? Dan adviseren wij jou om dit toch goed te controleren. Niet enkel of je de vraag tot inlichtingen hebt ontvangen maar ook hoe deze werd verstuurd. Het kan je in deze moeilijke economische tijden misschien nog wat opleveren.

Bijkomende tip

Laat de gebruikelijke bestuurders van de bedrijfsvoertuigen van jouw onderneming inschrijven in de Kruispuntbank Voertuigen via www.renta.be. In dat geval wordt immers vermoed dat de als gebruikelijke bestuurder geregistreerde persoon ook daadwerkelijk bestuurder was, behoudens tegenbewijs!

CONTACTEER ONS

Wie zijn we?

+0
jaar ervaring
+0
Dossiers in behandeling
0%
Cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Nulla tellus ante, scelerisque id gravida vitae, placerat non quam. Nam consectetur id tortor ac laoreet. Vivamus vel nunc ac massa porta elementum. Donec at blandit erat. Nunc egestas augue vitae sagittis rutrum. Sed lobortis augue felis, eu rhoncus dolor pharetra non. Praesent maximus tellus non enim hendrerit, at lacinia nibh ullamcorper..

CALL TO ACTION

Lorem

  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.
  • Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Onze cliënten vertellen…

Zeer tevreden!

Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.

Suzanne uit Bilzen

Zeer deskundig, professioneel advies.

Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.

Solange uit Oudsbergen

Professioneel advocatenkantoor

Zeer vlotte behandeling van het dossier, goed advies en duidelijke communicatie.

Steven uit Bilzen

Uitstekende eerste eerste ervaring met het advocantenkantoor

Mijn ervaring was zeer positief. De communicatie verliep vlot en de aanpak duidelijk. De advocaat straalt vertrouwen uit. Niet alleen de zaak zelf, maar ook de grote context werd behandeld.

Piet uit Hoeselt

Zoals het altijd zou moeten!

Zeer goede begeleiding en opvolging van het dossier!

Yvan uit Pelt

Zeer persoonlijk en duidelijke taal

Op advies kwam ik terecht bij meester Vandersanden. Aangezien ik geen ervaring heb met advocaten was dit voor mij even moeilijk. In een persoonlijk gesprek voelde ik meteen de betrokkenheid en uiteindelijk is alles verlopen zoals op voorhand besproken. Ik ben zeer tevreden en kan dit kantoor absoluut aanraden

Michael uit Maasmechelen

Advies nodig?

Contacteer ons
Summary