Een wit sneeuwtapijt zorgt voor mooie taferelen. Helaas brengt ze ook heel wat ellende met zich mee en leidt ze soms tot pijnlijke valpartijen. Hoe zit het met aansprakelijkheid voor sneeuw en ijs op je oprit? Ben je aansprakelijk als iemand voor jouw deur een slippertje maakt? Wat moet je doen wanneer je zelf wordt aangesproken en kan je als slachtoffer een vergoeding claimen?

Dat je zelf moet instaan voor het wegruimen van de sneeuw voor je deur is niet voor discussie vatbaar. In de meeste steden en gemeentes staat er in het politiereglement dat elke burger verplicht is de stoep voor zijn eigen woning ijs- en sneeuwvrij te houden. Doe je dat niet, dan riskeer je een GAS-boete die kan oplopen tot € 350.

Maar zelfs indien je geen GAS-boete krijgt, kan je ook aansprakelijk gesteld worden! Wanneer er iemand voor jouw deur een slippertje heeft gemaakt doordat jij de sneeuw niet hebt weggeruimd of wanneer je vergeten bent om de stoep ijsvrij te maken door te strooien, is de kans groot dat je hierover zal worden aangesproken. Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat elke daad van de mens, waardoor aan een ander schade wordt veroorzaakt, degene door wiens schuld de schade is ontstaan, verplicht deze te vergoeden. Lijdt er met andere woorden iemand schade door jouw schuld, ook al is dat niet opzettelijk, zal je die schade moeten vergoeden.

Ben ik aansprakelijk voor sneeuw & ijs op mijn oprit?

Ben je zelf uitgegleden en heb je hierdoor schade geleden?

Dan zal je moeten aantonen dat er een fout of nalatigheid werd begaan door degene die verantwoordelijk is voor het onderhoud. Dit kan de wegbeheerder zijn maar ook de bewoner van het huis of de uitbater van de winkel. Je zal moeten bewijzen dat er geen voorzorgsmaatregelen werden genomen maar ook dat je zelf geen eigen fout hebt begaan. Ben je zelf wel voorzichtig geweest? Heb je je gedragen zoals een normaal voorzichtig weggebruiker? Was je te voet of met de fiets?

Om de aansprakelijkheid aan te kunnen tonen is het bewijzen van de fout of nalatigheid van groot belang.

Enkele tips van Vandersanden Advocaten voor het verzamelen van bewijsstukken:

  • Verwittig de politie om de nodige vaststellingen te kunnen doen en vraag om de opstelling van een Proces-Verbaal;

  • Spreek getuigen aan en noteer hun gegevens;

  • Trek onmiddellijk gedetailleerde foto’s van de situatie ter plaatse en van beschadigde goederen;

  • Bewaar de beschadigde goederen en hou aankoop- en/of herstellingsbewijzen bij;

  • Laat eventuele kwetsuren zo snel mogelijk vaststellen door een geneesheer.

Je contacteert in elk geval best jouw verzekeringsmakelaar. Indien je zou worden aangesproken zal jouw familiale verzekering normaal gezien immers tussenkomen en de schade aan het slachtoffer vergoeden.

Ben je zelf gevallen, dan kan jouw makelaar nagaan of je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten. In dat geval dekt de rechtsbijstandsverzekeraar de tussenkomst van een advocaat voor het claimen van een schadevergoeding van de aansprakelijke persoon of instantie.

Besluit

Hoe zit het met aansprakelijkheid voor sneeuw en ijs op je oprit? Je bent verplicht om sneeuw te ruimen en je stoep ijsvrij te houden. Indien je dit niet doet kan je aansprakelijk gesteld worden wanneer je nalatigheid een ongeval heeft veroorzaakt. 

Wie zijn we?

+0
jaar ervaring
+0
Dossiers in behandeling
0%
Cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons

Onze cliënten vertellen…

Zeer tevreden!

Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.

Suzanne uit Bilzen

Zeer deskundig, professioneel advies.

Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.

Solange uit Oudsbergen

Professioneel advocatenkantoor

Zeer vlotte behandeling van het dossier, goed advies en duidelijke communicatie.

Steven uit Bilzen

Uitstekende eerste eerste ervaring met het advocantenkantoor

Mijn ervaring was zeer positief. De communicatie verliep vlot en de aanpak duidelijk. De advocaat straalt vertrouwen uit. Niet alleen de zaak zelf, maar ook de grote context werd behandeld.

Piet uit Hoeselt

Zoals het altijd zou moeten!

Zeer goede begeleiding en opvolging van het dossier!

Yvan uit Pelt

Zeer persoonlijk en duidelijke taal

Op advies kwam ik terecht bij meester Vandersanden. Aangezien ik geen ervaring heb met advocaten was dit voor mij even moeilijk. In een persoonlijk gesprek voelde ik meteen de betrokkenheid en uiteindelijk is alles verlopen zoals op voorhand besproken. Ik ben zeer tevreden en kan dit kantoor absoluut aanraden

Michael uit Maasmechelen

Advies nodig?

Contacteer ons