Heb je een ernstig verkeersongeval gehad en loopt de afhandeling niet zoals je zou mogen verwachten? Moet je verschijnen voor de politierechtbank omdat je een verkeersovertreding hebt begaan? In die gevallen doe je best beroep op een gespecialiseerde advocaat en daarin heb je de vrije keuze.

Normaal gezien betaalt je verzekeraar de kosten voor de bijstand van een advocaat en is jouw verdediging dus eigenlijk helemaal gratis! Ook de gerechtskosten worden door je verzekeraar terugbetaald.

Jammer genoeg zijn veel mensen zich er te weinig van bewust dat ze bij een juridisch conflict best contact opnemen met hun verzekeringsmakelaar met de vraag of zij beroep kunnen doen op een advocaat. Voor discussies in het verkeersrecht het antwoord hierop vaak: JA!

Heel belangrijk om te weten is dat je ALTIJD zélf je advocaat mag kiezen. Dat is een wettelijk verplichte bepaling in de voorwaarden van je rechtsbijstandsverzekering en wordt omschreven als de vrije keuze van een advocaat.

In welke gevallen mag je zelf een advocaat kiezen?

Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt afgesloten mag je in volgende situaties een advocaat van vrije keuze laten aanstellen:

  • Je bent het niet eens met je verzekeraar over de manier waarop die het schadegeval afhandelt. Je verzekeraar laat je bijvoorbeeld weten dat je wellicht geen gelijk zal krijgen maar jij denkt de zaak wel te kunnen winnen. In zo’n geval kan je het advies van een advocaat naar keuze vragen.
  • Als je belangen niet gelijklopen met die van de verzekeraar en er dus een belangenconflict is.
  • Als je betrokken raakt in een gerechtelijke, administratieve of arbitrageprocedure.
Blog vrije keuze advocaat
vrije keuze advocaat

Welke advocaat moet ik kiezen?

Ons advies: kies altijd voor een advocaat die gespecialiseerd is in de materie waarin jij een probleem hebt. Deze info kan je eenvoudig terugvinden op zijn of haar website maar lees ook zeker reviews van eerdere cliënten. In dit artikel geven we je nog enkele andere tips.

Wat als mijn verzekeraar een advocaat voorstelt?

In de praktijk zal je verzekeraar proberen het principe van deze vrije keuze te omzeilen door een advocaat naar voren te schuiven waarmee zij samenwerkt. Die advocaat werkt vaak aan goedkopere tarieven of heeft speciale afspraken met de verzekeraar. Dat is interessant voor je verzekeraar maar hierdoor loop jij wel het risico dat je verdediging niet optimaal is. Zo krijg je vaak niet eens de kans om mondeling je verhaal te vertellen of krijg je zelden of nooit info over hoe ver het staat met je dossier. Onthoud goed dat je verzekeraar je in geen enkel geval kan dwingen om de door haar voorgestelde advocaat te kiezen.

Doet er zich een belangenconflict voor?

Wist je ten slotte dat je ook ALTIJD recht hebt op een advocaat – van vrije keuze uiteraard – wanneer er zich een belangenconflict voordoet? Een belangenconflict doet zich voor wanneer jouw belangen niet gelijklopen met de belangen van je verzekeraar. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je eigen verzekeraar en de verzekeraar van de tegenpartij dezelfde zijn of tot dezelfde groep behoren.

Ben je niet helemaal zeker hoe het zit met je verzekering? Ben je al ingegaan op het voorstel van je verzekeraar maar wil je nu eigenlijk toch liever zelf je advocaat kiezen? Bel ons gerust even op en we bekijken samen wat de mogelijkheden zijn. Uiteraard is dit gesprek helemaal gratis.

CONTACTEER ONS

Wie zijn we?

+0
jaar ervaring
+0
Dossiers in behandeling
0%
Cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons

Onze cliënten vertellen…

Zeer tevreden!

Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.

Suzanne uit Bilzen

Zeer deskundig, professioneel advies.

Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.

Solange uit Oudsbergen

Professioneel advocatenkantoor

Zeer vlotte behandeling van het dossier, goed advies en duidelijke communicatie.

Steven uit Bilzen

Uitstekende eerste eerste ervaring met het advocantenkantoor

Mijn ervaring was zeer positief. De communicatie verliep vlot en de aanpak duidelijk. De advocaat straalt vertrouwen uit. Niet alleen de zaak zelf, maar ook de grote context werd behandeld.

Piet uit Hoeselt

Zoals het altijd zou moeten!

Zeer goede begeleiding en opvolging van het dossier!

Yvan uit Pelt

Zeer persoonlijk en duidelijke taal

Op advies kwam ik terecht bij meester Vandersanden. Aangezien ik geen ervaring heb met advocaten was dit voor mij even moeilijk. In een persoonlijk gesprek voelde ik meteen de betrokkenheid en uiteindelijk is alles verlopen zoals op voorhand besproken. Ik ben zeer tevreden en kan dit kantoor absoluut aanraden

Michael uit Maasmechelen

Advies nodig?

Contacteer ons