Lachen naar de camera: de nieuwe camerawet deed zijn intrede op 25 mei 2018. Sindsdien is het niet langer enkel GDPR wat de klok slaat! In deze wet werd het gebruik van alle mogelijke bewakingscamera’s vastgelegd. Wat is er allemaal veranderd?

Vooreerst maakt de nieuwe camerawet het mogelijk voor politiediensten om, tijdens interventies en patrouilles, mobiele camera’s in te zetten, zoals bodycams, drones en helikopters met camera’s. Hierdoor zou het makkelijker moeten worden om eventuele daders op te sporen.

Het zal daarnaast mogelijk zijn om een groot cameraschild uit te bouwen, bestaande uit de zogenaamde ANPR-camera’s die nummerplaten kunnen lezen.

Om de privacy van de burger evenwel zo min mogelijk te beknotten, zal het gebruik van deze ANPR-camera’s enkel toegelaten zijn voor het voorkomen, vaststellen en opsporen van o.a. (parkeer)overlast en andere verkeersovertredingen die bestraft worden met de zogenaamde GAS-boetes.

Het gebruik van de camera’s wordt bovendien afhankelijk gemaakt van een positief advies van de gemeenteraad en het bestaan ervan moet zowel aan de politiediensten als aan de burgers worden meegedeeld. Ook de verwerking van de gegevens dient te gebeuren overeenkomstig de wetgeving op de persoonlijke levenssfeer.

Lachen naar de camera: de nieuwe camerawet

Voor de vaste camera’s op de openbare weg verandert er eveneens heel wat. De nieuwe wet maakt het voor bewakingsagenten nu immers mogelijk om, onder toezicht van de politiediensten, de beelden in real time te kunnen bekijken.

De toegang tot deze beelden zal bovendien worden toegelaten aan overheden en diensten die bevoegd zijn voor de coördinatie van grote evenementen met een mogelijke impact op de openbare orde en de veiligheid en om de evolutie van noodsituaties op te volgen.
In de nieuwe wet wordt het nu expliciet mogelijk gemaakt voor winkeliers om de door bewakingscamera’s gefilmde beelden in real time te tonen door de plaatsing van een controlescherm in hun winkel. Dit zou de preventieve werking van de camera’s moeten versterken. Het pictogram dat aantoont dat er een camera geplaatst werd, blijft noodzakelijk.

Indien je zelf een bewakingscamera wilt plaatsen moet je sinds 25 mei 2018 aangifte doen bij de politiediensten in plaats van bij de Privacycommissie. Hierdoor zal de informatie kunnen bijgehouden worden in een centraal register zodat de overheid het overzicht heeft over waar er niet alleen publieke maar ook private camera’s hangen. Voor de aangifte zelf zal er een online aangiftetoepassing worden ontwikkeld.

Indien je wenst dat wij je hiermee bijstaan of indien je hieromtrent graag meer informatie wenst mag je ons steeds contacteren: annelies@vandersandenadvocaten.be of via 089 69 79 89.

Wie zijn we?

+0
jaar ervaring
+0
Dossiers in behandeling
0%
Cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons

Onze cliënten vertellen…

Zeer tevreden!

Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.

Suzanne uit Bilzen

Zeer deskundig, professioneel advies.

Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.

Solange uit Oudsbergen

Professioneel advocatenkantoor

Zeer vlotte behandeling van het dossier, goed advies en duidelijke communicatie.

Steven uit Bilzen

Uitstekende eerste eerste ervaring met het advocantenkantoor

Mijn ervaring was zeer positief. De communicatie verliep vlot en de aanpak duidelijk. De advocaat straalt vertrouwen uit. Niet alleen de zaak zelf, maar ook de grote context werd behandeld.

Piet uit Hoeselt

Zoals het altijd zou moeten!

Zeer goede begeleiding en opvolging van het dossier!

Yvan uit Pelt

Zeer persoonlijk en duidelijke taal

Op advies kwam ik terecht bij meester Vandersanden. Aangezien ik geen ervaring heb met advocaten was dit voor mij even moeilijk. In een persoonlijk gesprek voelde ik meteen de betrokkenheid en uiteindelijk is alles verlopen zoals op voorhand besproken. Ik ben zeer tevreden en kan dit kantoor absoluut aanraden

Michael uit Maasmechelen

Advies nodig?

Contacteer ons