Het is zomer: sun’s out, fun’s out! Nu het zonnetje schijnt en er velen genieten van de vakantie, is de kans groot dat je wel eens met je slippers of blote voeten achter het stuur belandt. Maar is autorijden met slippers of blootvoets strafbaar? En wat met naaldhakken of je arm in het gips? Hoe zit dat met de aansprakelijkheid?

De algemene regel in de wegcode (art. 8.3) stelt dat elke bestuurder in staat moet zijn om te sturen. Elke bestuurder dient over de vereiste lichaamsgeschiktheid, de nodige kennis en de nodige rijvaardigheid te bezitten. Je moet op elk moment in staat zijn àlle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend jouw voertuig goed in de hand hebben.

Is autorijden met slippers of blootvoets strafbaar? Welnu, concreet betekent dit dat zowel rijden met teenslippers, naaldhakken, blote voeten of een gipsverband niet uitdrukkelijk verboden wordt. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat je met een automatische auto mag rijden met je linkerbeen in de gips.

Is autorijden met slippers of blootvoets strafbaar?
Over ons, onze visie Vandersanden Advocaten

Het is dus een feitenkwestie waarbij de politie (en eventueel de rechtbank) subjectief zal beoordelen of je de volledige controle over jouw voertuig had. Kon je tijdens het rijden onmiddellijk en veilig reageren bij het vertragen, afremmen of wanneer je een noodstop moet maken? Al deze omstandigheden zullen bepalen of je wel of niet een overtreding van de tweede graad begaat.

Bij het dragen van naaldhakken bestaat er bijvoorbeeld het risico dat deze in het matje van de auto blijven vasthaken of jouw slippers kunnen uitvallen achter het stuur. Hetzelfde geldt voor een gipsverband: in principe ben je zelf verantwoordelijk voor de beslissing of je al dan niet met de wagen kan rijden, al kan het advies van een arts hierin helpen. Veel zal afhangen van de grootte en de plaats van het verband.

Gebruik dus steeds je gezond verstand!

Opgelet: indien je een aanrijding zou hebben veroorzaakt omdat je onvoldoende controle had over jouw voertuig, is het mogelijk dat jouw verzekeraar vergoeding zal weigeren of de uitbetaalde vergoedingen zal terugvorderen!

Heb je een ongeval veroorzaakt en wil je weten wat de verdere stappen zijn? Contacteer ons gerust voor een eerste vrijblijvend advies.

CONTACTEER ONS

Wie zijn we?

+0
jaar ervaring
+0
Dossiers in behandeling
0%
Cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons

Onze cliënten vertellen…

Zeer tevreden!

Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.

Suzanne uit Bilzen

Zeer deskundig, professioneel advies.

Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.

Solange uit Oudsbergen

Advies nodig?

Contacteer ons