Had je een ongeval met lichamelijke schade? Dan is de kans groot dat je recht hebt op een schadevergoeding. In de meeste gevallen zal deze vergoeding betaald worden door een verzekeringsmaatschappij. Om na te gaan hoe veel deze schadevergoeding zal bedragen, zal de verzekeringsmaatschappij beroep doen op een verzekeringsarts. Hij zal je uitnodigen voor een medische expertise. Hoe bereid je je goed voor op zo een medische expertise?
Op een medische expertise waarop je uitgenodigd wordt door de tegenpartij zal de verzekeringsarts je onderzoeken. De verzekeringsarts zal kijken welke letsels je hebt opgelopen door het ongeval en welke schade je daardoor hebt geleden en eventueel nog steeds lijdt.
OPGELET! Deze verzekeringsarts is er niet om zorg te verstrekken!
Aangezien de verzekeringsarts wordt aangesteld door de verzekeringsmaatschappij van de tegenpartij, heeft die er alle belang bij om je letsels zo veel als mogelijk te minimaliseren. Op die manier zal de schadevergoeding die zij moet uitbetalen immers beperkter zijn. Het is dus heel belangrijk om je voor te bereiden op de expertise. Hoe kan je je goed voorbereiden op deze medische expertise? Denk op voorhand al even na over de antwoorden op de vragen die de arts zal stellen. Wellicht heb je zo’n medische expertise nog nooit meegemaakt wat ervoor kan zorgen dat je wat zenuwachtig of ongerust bent. Dat is nergens voor nodig. Met deze tips helpen we je alvast op weg.
1 Kies een eigen raadsarts
Contacteer zo snel mogelijk een eigen raadsarts die gespecialiseerd is in verzekeringsgeneeskunde. Doe dit liefst nog vooraleer de eerste expertisezitting heeft plaatsgevonden en doe hiervoor geen beroep op je huisarts. Een huisarts zal er alles aan doen om je een passende behandeling te geven zodat je er snel weer bovenop komt maar heeft niet altijd de nodige ervaring om je belangen te verdedigen tijdens een expertise.
Een raadsarts die gespecialiseerd is in verzekeringsgeneeskunde is ervoor opgeleid om je rechten te verdedigen tijdens een expertise, en beschikt, net zoals de artsen van de verzekeringsmaatschappij, hierdoor over de nodige kennis en ervaring. Deze arts stelt samen met jou een dossier op en geeft advies over de verschillende aspecten die tijdens de medische expertise aan bod komen.
Vaak zal je raadsarts wel contact opnemen met je huisarts om bepaalde medische en noodzakelijke informatie te bekomen.
2 Kies een onafhankelijke raadsarts
Het is niet alleen belangrijk om een eigen raadsarts aan te stellen om mee te gaan naar een medische expertise, minstens even belangrijk is het om de juiste raadsarts te kiezen.
Er zijn immers (jammer genoeg) heel wat raadsartsen die ook regelmatig door verzekeringsmaatschappijen worden aangesteld en dus misschien niet helemaal tot het uiterste gaan in jouw verdediging omwille van andere belangen.
Heb je een raadsarts op het oog, durf dan zeker te vragen of hij ook soms opdrachten doet voor de verzekeringsmaatschappij die jou moet uitbetalen. Als dat het geval is kies je best voor iemand anders.
Weet je niet wie je moet kiezen? Wij beschikken over een lijst van onafhankelijke raadsartsen en helpen je hier graag mee verder!
3 Schrijf je verhaal op
Op de eerste expertisezitting zal de verzekeringsarts een aantal vragen stellen. Denk op voorhand al na over wat je hierop wilt antwoorden en noteer dit voor jezelf.
Aan de volgende vragen kan je je alleszins verwachten:
Hoe is het ongeval gebeurd ?
Welke letsels heeft u precies opgelopen bij het ongeval ?
Hoe zijn deze letsels behandeld en door wie, en welke medicatie of dergelijke werden voorgeschreven?
Welke schoolopleiding heeft u genoten, en in welke jaren?
Wat is uw beroepservaring tot op heden (wat voor soort werk, wie waren uw vroegere werkgevers, wat waren de data van tewerkstelling)?
Gedurende welke dagen precies heeft u niet of enkel deeltijds kunnen werken, na het ongeval?
Wat is de gezinssamenstelling, met opgave van de geboortedata van uw kinderen?
Welke ongevallen met letsels heeft u vroeger al meegemaakt? Heeft u nog andere gezondheidsproblemen?
Wat zijn uw klachten als gevolg van het ongeval en in welke mate is er tot heden verbetering of verergering opgetreden? Denk ook na over wat de gevolgen zijn op persoonlijk vlak of op professioneel vlak en welke impact die hebben op de andere leden van je gezin.
Overdrijf niet, maar minimaliseer je klachten ook zeker niet!
4 Wees eerlijk over eerdere ongevallen
Noteer voorafgaandelijke ongevallen en/of ziektes. Als je niet helemaal zeker bent, informeer even bij je huisarts. Er is niets zo nefast voor je geloofwaardigheid dan wanneer de arts van de verzekeringsmaatschappij het vermoeden heeft dat je bepaalde zaken verzwijgt. Je mag er zeker van zijn dat dit zal uitkomen.
Bij twijfel is het zelfs niet uitzonderlijk dat een verzekeringsmaatschappij een privédetective inschakelt.
5 Laat het voorstel nalezen
Ten slotte en eigenlijk onze allerbelangrijkste tip: Onderteken niets zonder hierover overleg gepleegd te hebben met iemand met kennis van zaken en die je vertrouwt.
Een advocaat die ervaring heeft in het aansprakelijkheidsrecht zal je hierin alleszins goed kunnen bijstaan! Wij doen dit met alle plezier voor jou!