Overleef de feestdagen zonder financiële kater! De dagen zijn korter, buiten is het koud en de winter is in het land. De kerstperiode is hier! Wanneer u de feestdagen enthousiast induikt, herinneren wij u graag even aan de vaakst voorkomende alcoholmisdrijven.

Openbare dronkenschap, gwe wgwilt zegge?

Er is geen wettelijke definitie van dronkenschap. We moeten het daarom begrijpen als ‘de staat van een persoon die geen beheersing meer bezit over zijn daden, zonder per se het besef ervan te hebben verloren’. Dit moet zich voordoen op een openbare plaats, zoals op de weg, in een café of hotel, op het openbaar vervoer, … Het is voldoende dat er publiek wordt toegelaten, zelfs als er bepaalde voorwaarden worden opgelegd, bijvoorbeeld de betaling van inkomgeld.

De staat van dronkenschap wordt nagegaan aan de hand van uiterlijke kenmerken, zoals een wankele gang, bloeddoorlopen ogen, dubbele tong, kleverige mond, alcoholgeur, verwardheid, braken, enz.

Zo overleef je de feestdagen zonder financiële kater.
Over ons, onze visie Vandersanden Advocaten

Drink nog eentje, de allerlaatste!

Ook diegene die alcoholische dranken opdient aan een kennelijk dronken persoon, is strafbaar. Het gaat om het serveren van alcohol om ter plaatse onmiddellijk te gebruiken, dus geen verkoop. Of de drank effectief wordt opgedronken of niet, speelt geen rol. Dit misdrijf is vooral gericht op de cafébazen, die verplicht worden om de toestand van hun klanten op te volgen.

Als het misdrijf gepleegd wordt ten aanzien van een minderjarige, wordt de straf verdubbeld!

Ad Fundum?

Verder is ook het dronken maken van een persoon strafbaar, zoals iemand doen drinken tot die dronken is, iemand tot dronkenschap brengen wanneer dit arbeidsongeschiktheid of de dood kan veroorzaken of iemand uitdagen tot drinken.

Alcohol intoxicatie versus dronkenschap aan het stuur

Ten slotte zijn er de verkeersmisdrijven waarin alcohol een rol speelt: dronken sturen en strafbare alcoholintoxicatie.Beide begrippen worden regelmatig naast en door elkaar gebruikt, zo wordt er vaak gesproken over “dronken bestuurders”, terwijl men enkel “geïntoxiceerde bestuurders” bedoelt.

Dronken rijden is echter niet hetzelfde als rijden na “een pintje te veel”. Er is een onderscheid tussen beide dat grotere gevolgen met zich meebrengt dan je op het eerste zicht zou denken.

Dronkenschap (of een soortgelijke staat ten gevolge van het gebruik van drugs) is, zoals hierboven uitgelegd, niet meetbaar, en wordt afgeleid op basis van uiterlijke kenmerken. Alcoholintoxicatie is wél meetbaar en kan gemeten worden in het bloed (promille) of in de uitgeademde lucht (mg/l uitgeademde alveolaire lucht).

De bestraffing voor dronkenschap is heel wat zwaarder dan voorintoxicatie en ook is het voor de verzekeraar veel makkelijker om verhaal uit te oefenen wanneer een ongeval in dronken toestand werd veroorzaakt.

Maar ook de effecten van een (beperkte) intoxicatie op het rijvermogen zijn wetenschappelijk bewezen. Twee glazen alcohol hebben al een invloed: een trager reactievermogen, een verminderde concentratie, tunnelzicht,…

Goede raad van een advocaat: drink met mate en zorg dat je (financiële) kater geen domper op de feestvreugde wordt. Santé! Zo overleef je de feestdagen zonder financiële kater. Voor nog meer interessante artikels lees onze andere blogs.

Heb je nog vragen of wens je wat advies? Bel ons gerust even op. Uiteraard is dit gesprek helemaal gratis.

CONTACTEER ONS

Wie zijn we?

+0
jaar ervaring
+0
Dossiers in behandeling
0%
Cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons

Onze cliënten vertellen…

Zeer tevreden!

Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.

Suzanne uit Bilzen

Zeer deskundig, professioneel advies.

Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.

Solange uit Oudsbergen

Professioneel advocatenkantoor

Zeer vlotte behandeling van het dossier, goed advies en duidelijke communicatie.

Steven uit Bilzen

Uitstekende eerste eerste ervaring met het advocantenkantoor

Mijn ervaring was zeer positief. De communicatie verliep vlot en de aanpak duidelijk. De advocaat straalt vertrouwen uit. Niet alleen de zaak zelf, maar ook de grote context werd behandeld.

Piet uit Hoeselt

Zoals het altijd zou moeten!

Zeer goede begeleiding en opvolging van het dossier!

Yvan uit Pelt

Zeer persoonlijk en duidelijke taal

Op advies kwam ik terecht bij meester Vandersanden. Aangezien ik geen ervaring heb met advocaten was dit voor mij even moeilijk. In een persoonlijk gesprek voelde ik meteen de betrokkenheid en uiteindelijk is alles verlopen zoals op voorhand besproken. Ik ben zeer tevreden en kan dit kantoor absoluut aanraden

Michael uit Maasmechelen

Advies nodig?

Contacteer ons