GSM-gebruik achter het stuur vanaf nu strenger bestraft!

Wie wel eens op zijn gsm kijkt in de auto, zal binnenkort goed moeten opletten. Alle gsm-gebruik in de auto is verboden, waardoor je je smartphone (of tablet, ipad, smartwatch…) niet mag gebruiken om nog snel een berichtje te sturen of de navigatie op te zetten. Gsm-gebruik is énkel toegelaten wanneer je jouw gsm of tablet in een houder op het dashboard hebt geplaatst.

Wat zegt de wet?

GSM-gebruik achter het stuur vanaf nu strenger bestraft!

Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.

Opgelet! Stilstaan of geparkeerd zijn betekent dat je niet actief deelneemt aan het verkeer. Enkel op die momenten is het toegelaten jouw gsm te gebruiken. Wanneer je met je voertuig staat te wachten aan het rode verkeerslicht, in de file of om iemand te laten oversteken ben je met je voertuig ‘gestopt’. Je blijft actief deelnemen aan het verkeer. Van zodra het licht groen wordt of het voertuig voor jou in beweging komt moet je ook doorrijden. Dan is het gsm-gebruik dus verboden als bestuurder.

Het gaat niet enkel over je telefoon, maar ook over een tablet bijvoorbeeld.

Ook als fietser en motorrijder ben je strafbaar als je jouw gsm gebruikt tijdens het fietsen of rijden!

Word je toch betrapt? Dan zal je vanaf nu ook een hogere boete moeten betalen. Gsm-gebruik achter het stuur wordt voortaan gekwalificeerd als een overtreding van de derde graad. De boetes werden verhoogd tot 174 euro (waar dit voorheen 116 euro was).

Ben je gedagvaard voor de politierechtbank wegens gsm-gebruik of veroorzaakte je een verkeersongeval omdat je afgeleid was door jouw gsm? Wij doen graag het nodige om je bij te staan!
CONTACTEER ONS

Wie zijn we?

+0
jaar ervaring
+0
Dossiers in behandeling
0%
Cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons

Onze cliënten vertellen…

Zeer tevreden!

Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.

Suzanne uit Bilzen

Zeer deskundig, professioneel advies.

Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.

Solange uit Oudsbergen

Advies nodig?

Contacteer ons