Te veel gedronken en je wordt tegengehouden door de politie? Je hebt bepaalde rechten in geval van een alcoholcontrole! 

Hier lees je hoe een politiecontrole hoort te verlopen en wat je rechten zijn.

Alcosensor of ‘snuffelaar’

Meestal gaat de politie in eerste instantie met een alcosensor na of je gedronken hebt of niet. Dit is een eerste indicatie of de bestuurder alcohol gedronken heeft of niet. Bij een positief resultaat moet de politie altijd een officiële ademanalyse uitvoeren.

Ademtest en/of ademanalyse

Indien er een aanwijzing is dat je gedronken hebt, zal de politie je vragen om te blazen in een elektronisch ademtest-toestel. Deze geeft geen concrete cijfers, maar kan drie resultaten tonen:

rechten bij een alcoholcontrole
ticket resultaat alcoholtest

S (safe): je mag doorrijden

A (alarm): je hebt tussen de 0,22 mg/l en 0,35 mg/l alcohol in je bloed oftewel tussen 0,5 en 0,8 promille

P (positief): je hebt meer dan 0,35 mg/l alcohol in je bloed of meer dan 0,8 promille.

Blies je een A of een P, dan moet de politieagent ook een ademanalyse uitvoeren. Je moet dan opnieuw in het toestel blazen om de exacte alcoholconcentratie in je bloed te kunnen meten.

Indien je meer dan 0,22 mg/l hebt geblazen, moet de politie je een kopie van het pv toesturen binnen een termijn van maximum 14 dagen na de vaststelling. Ook moet je binnen deze termijn een kopie ontvangen van elk ticket dat door het toestel wordt afgedrukt.

Wachttijd

Voor het uitvoeren van de ademtest had je vroeger het recht om 15 minuten te wachten. Dat was om te vermijden dat de alcohol die nog aanwezig kon zijn in je mond ten onrechte een positief resultaat zou opleveren. Opgelet!  Dit recht wordt binnenkort afgeschaft omdat de blaastoestellen die tegenwoordig gebruikt worden de zogenaamde ‘mondalcohol’ kunnen detecteren en uit het alcoholgehalte in de adem zelf kunnen filteren.

Indien je het niet eens bent met het resultaat van de ademanalyse mag je wel steeds een tweede analyse vragen. Wist je dat je hier wel zelf om moet vragen? De politieagent moet je vertellen dat je hier recht op hebt maar is niet verplicht om jou te vragen of je ook effectief gebruik wilt maken van dat recht.

Derde analyse?

Als je hebt gekozen voor een tweede analyse en de resultaten verschillen aanzienlijk, moet eventueel een derde analyse worden uitgevoerd.

Wie zijn we?

+0
jaar ervaring
+0
Dossiers in behandeling
0%
Cliënteel raadt ons aan
Lees hier meer over ons

Bloedproef

Indien er een tweede en derde ademanalyse werd afgelegd en het resultaat was hoger dan 0,35 mg/l, dan mag je een tegenexpertise laten doen door middel van een bloedproef. De politieagent kan deze ook laten afnemen wanneer de ademtest en de ademanalyse onmogelijk zijn.

Enkel een dokter mag een bloedproef afnemen!

Wat riskeer je wanneer je te veel hebt gedronken?

Tussen 0,5 promille en 0,8 promille. Je rijbewijs wordt 3 uur ingehouden en je krijgt achteraf een boete toegestuurd.

Vanaf 0,8 promille. Je rijbewijs wordt onmiddellijk voor 6 uur ingehouden en je zal wellicht worden gedagvaard voor de politierechtbank met een geldboete en een rijverbod.

Vanaf 1,5 promille of bij weigering van de test wordt je rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen en word je gedagvaard voor de politierechtbank.

Vanaf 1,8 promille is de politierechter bovendien verplicht om je een alcoholslot op te leggen.

IK WIL GEEN ALCOHOLSLOT

Onze cliënten vertellen…

Zeer tevreden!

Vlotte behandeling van mijn dossier. Goed advies in duidelijke taal.

Suzanne uit Bilzen

Zeer deskundig, professioneel advies.

Wij hadden een zeer goede begeleiding en opvolging van ons dossier.

Solange uit Oudsbergen

Professioneel advocatenkantoor

Zeer vlotte behandeling van het dossier, goed advies en duidelijke communicatie.

Steven uit Bilzen

Uitstekende eerste eerste ervaring met het advocantenkantoor

Mijn ervaring was zeer positief. De communicatie verliep vlot en de aanpak duidelijk. De advocaat straalt vertrouwen uit. Niet alleen de zaak zelf, maar ook de grote context werd behandeld.

Piet uit Hoeselt

Zoals het altijd zou moeten!

Zeer goede begeleiding en opvolging van het dossier!

Yvan uit Pelt

Zeer persoonlijk en duidelijke taal

Op advies kwam ik terecht bij meester Vandersanden. Aangezien ik geen ervaring heb met advocaten was dit voor mij even moeilijk. In een persoonlijk gesprek voelde ik meteen de betrokkenheid en uiteindelijk is alles verlopen zoals op voorhand besproken. Ik ben zeer tevreden en kan dit kantoor absoluut aanraden

Michael uit Maasmechelen

Advies nodig?

Contacteer ons