NIEUWS

Zo overleef je de feestdagen zonder (financiële) kater

22/12/2019

De dagen zijn korter, buiten is het koud en de winter is bijna in het land. Dat betekent dat de kerstperiode eraan zit te komen! Voordat u de feestdagen al te enthousiast induikt, herinneren wij u graag even aan de vaakst voorkomende alcoholmisdrijven.

Openbare dronkenschap, gwe wgwilt zegge?
Er is geen wettelijke definitie van dronkenschap. We moeten het daarom begrijpen als ‘de staat van een persoon die geen beheersing meer over zijn daden bezit, zonder per se het besef ervan te hebben verloren’. Dit moet zich voordoen op een openbare plaats, zoals op de weg, in een café of hotel, op het openbaar vervoer,... Het is voldoende dat er publiek wordt toegelaten, zelfs als er bepaalde voorwaarden worden opgelegd, bijvoorbeeld de betaling van inkomgeld.

De staat van dronkenschap wordt nagegaan aan de hand van uiterlijke kenmerken, zoals een wankele gang, bloeddoorlopen ogen, dubbele tong, kleverige mond, alcoholgeur, verwardheid, braken, enz.

Drink nog eentje, de allerlaatste!
Ook diegene die alcoholische dranken opdient aan een kennelijk dronken persoon, is strafbaar. Het gaat om het serveren van alcohol om ter plaatse onmiddellijk te gebruiken, dus geen verkoop. Of de drank effectief wordt opgedronken of niet, speelt geen rol. Dit misdrijf is vooral gericht op de cafébazen, die verplicht worden om de toestand van hun klanten op te volgen.

Als het misdrijf gepleegd wordt ten aanzien van een minderjarige, wordt de straf verdubbeld!

Ad Fundum?
Verder is ook het dronken maken van een persoon strafbaar, zoals iemand doen drinken tot die dronken is, iemand tot dronkenschap brengen wanneer die arbeidsongeschiktheid of de dood kan veroorzaken of iemand uitdagen tot drinken.

Alcoholintoxicatie versus dronkenschap aan het stuur
Ten slotte zijn er de verkeersmisdrijven waarin alcohol een rol speelt: Dronken sturen en strafbare alcoholintoxicatie. Beide begrippen worden regelmatig naast en door elkaar gebruikt, zo wordt er vaak gesproken over dronken bestuurders, terwijl men enkel geïntoxiceerde bestuurders bedoelt. Dronken rijden is echter niet hetzelfde als rijden na ‘een pintje teveel’. Er is een onderscheid tussen beide dat grotere gevolgen met zich meebrengt dan je op het eerste zicht zou denken. Dronkenschap (of een soortgelijke staat ten gevolge van het gebruik van drugs) is, zoals hierboven uitgelegd, niet meetbaar, en wordt afgeleid op basis van uiterlijke kenmerken. Alcoholintoxicatie is wél meetbaar en kan gemeten worden in het bloed (promille) of in de uitgeademde lucht (mg/l uitgeademde alveolaire lucht). De bestraffing voor dronkenschap is heel wat zwaarder dan voor intoxicatie en ook is het voor de verzekeraar veel makkelijker om verhaal uit te oefenen wanneer een ongeval in dronken toestand werd veroorzaakt. Maar ook de effecten van een (beperkte) intoxicatie op het rijvermogen zijn wetenschappelijk bewezen. Twee glazen alcohol hebben al een invloed: een trager reactievermogen, een verminderde concentratie, tunnelzicht, ...

Goede raad van een advocaat: drink met mate en zorg dat je (financiële) kater geen domper op de feestvreugde wordt. Santé!

Hier vindt u het origineel artikel

‍Ontvang meteen ons gratis deskundig advies!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.