NIEUWS

Over picknicken op de pechstrook en fileratten

6/2/2020

Dat je niet over de pechstrook mag rijden, om bijvoorbeeld een file te ontwijken, wist je wellicht al, maar sinds1 juli 2019 wordt dat beschouwd als een overtreding van de derde graad. Dat betekent dat de boete die je hiervoor kan oplopen, verdriedubbeld is en nu dus maar liefst 174euro bedraagt.

Ook mag je niet zomaar stoppen op de pechstrook! In tegenstelling tot wat veel autobestuurders denken, dient deze ‘lege’ strook niet als een parkeerplaats bij pech, maar wel voor de hulpdiensten als rijstrook. Alleen prioritaire voertuigen met een dringende opdracht of personen, diensten of takelwagens die, na een oproep door de politie of het openbaar ministerie, bij een file zich naar de de plaats van een incident moeten begeven, mogen op de pech strook rijden.

Uitzonderlijk wordt de pechstrook bij files als extra rijstrook gebruikt, maar dan enkel wanneer er hiertoe specifieke signalisatie werd geplaatst.
Maar wat als er plots rook uit de motorkap van je auto komt of je 4-jarige moet plots h..l dringend plassen?In geval van uiterste nood mag je als bestuurder stoppen op de pechstrook.

Dat is niet het geval wanneer je je gps opnieuw wilt instellen wanneer je de vorige afrit gemist hebt, je een klein hongertje wilt stillen, nog vlug een belangrijke mailmoet beantwoorden of een power napje wilt doen.
Voor alle duidelijkheid, wanneer een kleuter dringend moet kan dit in sommige gevallen lijken als een geval van uiterste nood, maar als je een boete wilt vermijden rij je toch beter door tot het eerstvolgende wegrestaurant ...

Wanneer mag je dan wel stoppen op de pechstrook?

• Als je autopech hebt en je kan niet meer verder rijden of wanneer je door verder te rijden de schade alleen maar zou verergeren.
• Wanneer je betrokken raakte bij een ongeval.
• Indien je lading hebt verloren of dreigt te verliezen.In dat geval mag je stoppen om de lading op te rapen of om de aanhangwagen of trailer opnieuw vast te maken.
• Als je als bestuurder ziek wordt en je klachten te ernstig zijn om zonder gevaar verder te rijden. Is er niets anders mogelijk dan te stoppen op de pechstrook, dan hou je bovendien best rekening met deze tips:
• Parkeer je wagen zo dicht mogelijk bij de vangrail en zet de richtingaanwijzers van je wagen aan.
• Trek, vooraleer je uitstapt, een fluo hesje aan.• Plaats een gevarendriehoek op 100 m voor de wagen en hou je blik altijd op het verkeer gericht.
• Ga achter de vangrail staan en contacteer de hulpdiensten.

Laat je wagen tenslotte nooit langer dan 24 uur achter op de pechstrook.
Je riskeert immers een fikse boete. Heb je autopech en kan je wagen ter plaatse niet hersteld worden, laat hem dan meteen wegslepen.
Beging je toch een verkeersovertreding en heb je een minnelijke schikking of een dagvaarding ontvangen, neem dan contact op met je advocaat om na te gaan of je de overtreding kan betwisten.
Een eerste gesprek is vaak gratis en vrijblijvend!

Hier vindt u het origineel artikel

‍Ontvang meteen ons gratis deskundig advies!

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.